söndag 11 april 2010

Barn

Har kommit till kapitlet "Barn" i min eminenta bok" 3000 fakta om Sverige", CarstenRyyty.

Under 2006 föddes ca 106400 nya småttingar i landet. De flesta tjejerna har fått namnet Emma eller Maja och det populäraste namnet bland killarna var det året, Lucas.

Det allmänna barnbidraget infördes 1948. 260 kronor per år fick mina och andras föräldrar som ekonomiskt stöd för sina avkommor.

I början av 1900-talet fick 80 000 barn mat och kläder av fattigvården. (det verkar som det går igen i början av detta sekel)

Inte ens i hovet gick man "turfri" som barn. Vid 15 månaders ålder började man vänja av kronprins Gustav (IV) Adolf från hans amma. För att avskräcka den kunglige ungen målades ammans bröstvårtor svarta och dessutom gned man in vårtorna med sur saft. Amman försökte också skrämma Gustav genom att skaka de svarta brösten. Planen lyckades. Prinsen gick över till en annan diet. Ja, det tror väl fasiken ...

Under 1700-talet fanns ett straff i småländska skolor som kallades "bära klumpen". Det var ett straff för elever som hade skolkat, fört oväsen eller pruttat. Rektorn satte fast klumpen kring elevens smalben och hade en lång järnkedja. den togs av efter några dagar.

Sverige var för övrigt det första land i världen som tog bort skolagan, 1958 var året för detta. Men nog minns jag att min hetlevrade lärare utdelade några sinkadusar lite då och då.

Idag har nog barnen (de flesta) möjligheter att både ha det och må bra. Varför skrivs det då ut så mycket lugnande och antideprassiva läkemedel till dagens ungar?
Det finns kanske lika många svar som det finns barn.

Inga kommentarer: