lördag 5 juni 2010

Skål!

Bläddrar i boken "3000 otroliga fakta om Sverige", Carsten Ryytty. Under rubriken alkohol står följande att läsa; De personer som skrev läkarböcker på 1400-talet trodde att alkohol var en bra medicin mot olika sjukdomar. I en av böckerna kunde man läsa "Brännvinet fördriver kräftan och likmasken. Det gör magen stadig och smälter väl maten. Detta vatten är gott för huvudvärk och det styrker hjärnan. Det dräper gnetter i håret och driver löss från huvudet".

Den 2 juni 1498 blev det tillåtet för det svenska folket att köpa sitt brännvin. Tidigare användes brännvinet endast vid krutframställning.

På 1500- och 1600-talen ansågs det fint att vara berusad. Folk som hade råd kunde vingla omkring i fyllan och villan flera dagar i sträck. Även präster och domare tutade på. Ibland fick man hålla rättegångar tidigt på förmiddagarna eftersom de juridiskt kunniga oftast var stenfulla ju senare dagen led.

På 1700-talet ansågs det hälsosamt att dricka sju supar brännvin om dagen.

Har vi blivit nyktrare med åren? Tja, enligt statistiken begås över fem miljoner trafikonykterhetsbrott per år, så man kan anta att det i dag anses "fint" att köra bil i fyllan.

Jag gillar verkligen denna bok. Undras vad som skrivs om svensken på 2000-talet om sisådär 300 år?

"Min" fontän däckade för den omilda nordan, ligger nu och bidar sin tid. Saknad. Den tillhör min utkik.
I kväll kommer mor på besök. Det blir trevligt att ha henne som gäst.

Inga kommentarer: