torsdag 12 mars 2009

Långa män och andra människor

Jag gillar vetenskapliga undersökningar. Det låter stort och seriöst. Några lärda människor har stött och blött och mätt och kommit fram med några kloka rön om ditten och datten. Den senaste jag tagit del av var publicerad i Aftonbladet 2009-03-12.
Rubriken var: Kort i rocken? Då tjänar du mindre.
Så fortsätter den, Svenska mäns löner är kopplade till hur långa de är. Man har undersökt
500 000 män när de mönstrade vid 18 års ålder. Sedan jämfört längden med männens löner när de var mellan 28 och 38 år gamla. Resultatet var entydigt. Ju längre en man är desto högre lön uppbär han. Alltså det är meterpris och inte kilopris på gubbarna. Hur det ligger till förtjänsten för oss korta eller långa kvinnor förtäljer inte denna vetenskapliga studie. Det jag vet sedan tidigare är att kvinnors löner ligger 20% under männens, oavsett storlek.

Jag har läst att Lenin endast var 155 cm lång och Stalin, Hitler och Napoleon var heller inga resliga herrar. Men makt hade de och de var nog inte helt barskrapade heller. De faller nog utanför undersökningen.

Nu måste det snart bli en brakablida för att det ska bli snöfritt innan sommarsemestern. I alla fall för oss kommunanställda i socialförvaltningen.

Inga kommentarer: