fredag 26 februari 2010

Fakta eller bara kul läsning

Det är något speciellt med bokrean. Även om jag inte handlar särskilt mycket, ibland inget alls, är det trevligt att se utbudet av lektyr svämma över diskarna. I går köpte jag dock en bok "3000 otroliga fakta om Sverige" Carsten Ryytty heter författaren. 49 kronors intressant läsning.
Under kapitlet krig meddelas följande; Sverige har deltagit i 31 krig av varierande storlek sedan Gustav Vasas tid. 18 har vi vunnit och 10 har vi förlorat. Tre gånger kunde man inte utse en segrare. Bara det skulle ju kunna föranleda en ny strid.
Under andra världskriget dog en svensk soldat. Han var den ende som fick sätta livet till vid en eldstrid. Det hände vid en skottlossning i Vassijure. Sven Sjöberg hette den stackars mannen, bördig från Piteå.

Nato dödade häromdagen, 22 personer i Afghanistan av misstag !!! Det stod inte i boken, det hörde jag på radion.

Det finns ett kapitel i boken som behandlar ämnet brottslingar. År 1840 dömdes en kvinna till döden för att hon gett en polismästare i Stockholm en örfil under ett förhör. Hon dömdes till halshuggning enligt missgärningsbalkens 18:e kapitel. Den lagparagrafen skulle kunna användas till polischefsäcklet som är på tapeten i dag, mer och mer av hans missgärningar avslöjas och offentliggörs i tidningar och radion. I jämförelse med förr, har vi en mesig lagstiftning. Han borde åtminstone få sitta i stupstock på Sergels torg ett par dagar.

Helgen är ledig och under planering. Det lutar åt långläsning.

Inga kommentarer: