tisdag 6 januari 2009

Spår

Jag gjorde spår i nysnön som kommit under natten på min tidiga morgonrunda. Det fick mig att fundera på vilka andra spår jag har gjort i livet. Tre huvudspår har jag åstadkommit genom mina barns tillkomst. Två sidospår har det också blivit tack vare mina barnbarn. Kan jag ha bidragit med några andra sorters spår? Hoppas det.
Min mormor som för övrigt skulle ha fyllt 112 år i dag om hon levat, har satt spår i mig. Hon var en stolt självständig kvinna trots att livet hanterade henne omilt många gånger.
Tyvärr blev hon religiös i stället för socialist. Kanske tyckte hon att det tedde sig enklare. Att vara kvinna och änka dessutom i slutet av 20-talet var nog ingen lek. Förmoligen kände hon sig mer tröstad av Jesus än av Marx. Själv tycker jag att båda gubbarna har stora likheter.

I dag är det tretton dagar sedan julafton. Det var i dag för 2009 år sedan som de tre vise männen hittade vägen till jesusbarnet med gåvorna. Varför i herrans namn delar vi ut julklappar på julaftonen? Det vore ju mer logiskt att få dem på trettondagen.

Inga kommentarer: