lördag 18 juli 2009

Fredrik och kvinnorna

Fredrik inleder fruntimmersveckan som börjar i dag. Jag har en egen sådan som här får ett namnsdagsgrattis av mig.
Sedan blir det fruntimmer för hela pengen.
Sara hette en kvinna i forntiden, gift med patriarken Abraham. Sara födde en son, Isak, vid 90 års ålder.(konstgjord befruktning?) Denna superkvinna blev stammoder till Israeliterna och dog vid 127 års ålder. Enligt min "Årstidspraktika ska det regna på Sara-dagen 19 juli.

Margareta 20 juli, var en kristen jungfru som Prefekten ville tvinga till sig som maka. Men det ville inte hon, så då blev hon utsträckt på marken och slagen med spö. Som om detta inte var nog blev hon fastnaglad i järn varefter man ristade hennes kropp med järngafflar och slängde henne i fängelset. Men Margareta stod fast vid sitt beslut att inte gifta sig. Då blev hon avklädd naken och bränd med facklor, nedsänkt i en vattenkittel och till slut högg man huvudet av henne. Arma människa.

Johanna 21 juli, var enligt legenden en svärmisk natur som klädde sig i manskläder för att kunna studera i Aten och Rom. År 855 valdes hon till påve. Det varade dock inte så länge för hennes kön blev avslöjat när hon födde ett barn.
Hon dog antingen av blygsel härav eller så blev hon stenad av en folkhop. Hoppas att hon slutade sitt liv enligt den första varianten, det lät behagligare än den andra.

Magdalena 22 juli, var en ångerfull synderska. Det framgår varken i vad hon syndat eller om hon verkligen ångrade det, i min bok. Det var väl då som det är i dag, kvinnor ska vara belagda med dåligt samvete för både vad vi gör och vad vi inte gör.

Emma 23 juli, hon hade en hemlig kärlekshistoria med sin fars (Karl den store)handsekreterare. Vid ett nattligt besök hann ett lätt snötäcke lägga sig på borggården och för att inte älskarens fotspår skulle avslöjas, tog Emma resolut honom på ryggen och bar honom över borggården tillbaka till hans rum. Hi, hi

Kristina (jag har även här en egen, grattis syrran) 24 juli, en italiensk jungfru som delade ut sin fars avgudabilder i guld och silver till de fattiga. Det gjorde hennes far så irriterad att han slängde henne i sjön. Hon blev räddad från drunkningsdöden men blev senare dömd och avlivades med pilar.


Styrdansen blev ett sent fyspass med intensivt fotarbete.

1 kommentar:

Doris sa...

Styrdans är en bra motionsform i din ålder...skoja bara, men i brist på rockring!!!

Själv så sitter jag på bönpallen och njuter av naturens skönhet och varierande dofter. Vi passar på när vädret är som bäst, som idag!

Kram till dig och lycka till med jakten på hästsvansmannen.