lördag 28 december 2019

Du fattas oss


Till minne

Vår älskade Greta Strandelin somnade in tisdagen den 17 december i sitt hem omgiven av nära och kära.
I 93 år har hon fyllt våra liv med omtanke och kärlek. Och även fyllt våra magar med sina goda bullar.
Mamma Greta föddes i Kiruna och blev staden trogen i hela sitt liv. Till största delen skötte hon hem och hushåll och när hon blev änka 1957 började hon ta emot dagbarn i hemmet. Några år senare arbetade hon på Domus där hon trivdes väldigt bra med sina arbetskamrater.

Mamma hade flitiga fingrar och har skapat vackra alster genom tiderna. Både stickat, virkat och broderat fyller hemmet på Lappgatan. Hon var också road av kortspel och vi spelade alltid Chicago när jag hälsade på.

Som barn älskade jag att mötas av hennes sång som hördes ända ut i farstun när jag kom hem från skolan. ”Små nära ting” och ”Vildandens sång” hördes ofta hos oss.
Som pensionär deltog hon i en sånggrupp i många år och var med och uppträdde lite runt om i länet.

1960 träffade hon Henning och vi tre syskon, Arne Christina och jag fick en lillebror, Thomas. De byggde en stuga i Lainio där de tillbringade många ledigheter även om kosan ställdes mot Bulgarien flera somrar där mamma älskade att vara.

En tid efter att Henning dött började hon umgås med Rune som tillhörde deras bekantskapskrets och mammas liv fylldes med trevliga husvagnsfärder och många glada stunder med sång och musik av Runes dragspel. De fick nio lyckliga år tillsammans.

Mamma var glad och positiv till sinnet och hade en härlig humor. Mormorsskämt brukar mina barn säga. Och det har visst gått i arv hos oss barn. Det känns bra att kunna bära den förmågan vidare.

Vår lilla mamma Du kommer alltid att vara saknad av oss tre syskon som är kvar i livet, av din käre Rune av barnbarn och barnbarnsbarn av mågar och övrig släkt och vänner.

Tack vår lilla älskade gullmamma genom dottern Birgitta.



Inga kommentarer: